Újabb passzív sugárzásmérő detektoros publikációnk jelent meg

Passzív sugárzásmérő detektorok kalibrálásával kapcsolatos vizsgálataink bemutatása jelent meg nemrégiben a Nuclear Instruments and Methods in Physics Research, A című szakfolyóiratban. A főbb eredményeket itt is közreadjuk.


A RADCUBE projekt első kiemelkedő mérföldköve

A RADCUBE hazai űridőjárás kutató mikroműhold (CubeSat) küldetés 2017 decemberében érkezett el első komolyabb mérföldkövéhez, a PDR (Preliminary Design Review) felülvizsgálathoz.


Csoportunk legfrissebb űrdozimetriai vonatkozású hírei

A TRITEL űrdozimetriai célú teleszkóprendszer már két hónapja folyamatosan üzemel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. Az ESA DOSIS-3D kísérletsorozat tizenegyedik küldetésének passzív detektorai két nappal ezelőtt érkeztek vissza; a soron következő detektor csomagok pedig már a holnapi felbocsátásra várnak!


Elhunyt a Pille búra dózismérők fejlesztője

Fehér István vegyész, a KFKI korábbi Sugárvédelmi Osztályának megszervezője és egyben vezetője, az első Pille termolumineszcens űrdozimetriai rendszert fejlesztő csapatának vezetője 2017. október 17-én váratlan hirtelenséggel elhunyt.


A TRITEL dózismérő rendszer új központi egysége indul a Nemzetközi Űrállomásra

A tervek szerint 2017. október 12-én indul Bajkonurból a Progressz MSz-07 (ISS #68P jelű küldetés) a Nemzetközi Űrállomásra fedélzetén a TRITEL háromtengelyű sugárdozimetriai célú teleszkóp új központi egységével.


Gyorshír: Ma újabb dózismérő csomagjaink indulnak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére!

A mai napon a Szojuz MS-05 űrhajó fedélzetén Paolo Nespoli, az Európai Űrügynökség (ESA), Szergej Rjazanszkij, a Roszkozmosz, valamint Randy Bresnik, a NASA űrhajósa és számos kísérleti eszköz mellett az MTA EK dózismérői is útnak indulnak Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetére.


Az Európai Űrügynökség elismerése a Rosetta programban való kimagasló munkáért

Az Európai Űrügynökség (ESA) három kollégánknak is névre szóló oklevelet adott a Rosetta üstököskutató programban való hozzájárulásukért és az abban végzett kiváló munkájukért.


Újabb Pille és TRITEL repülő példányok átadása

Gennadij A. Smatov és Igor D. Szturov az RSC Enyergia cég szakemberei, valamint Raisza V. Tolocsek, az Orosz Tudományos Akadémia Orvosbiológiai Problémák Intézetének munkatársa tett május 16-19. között látogatást kutatócsoportunknál. 


Újabb mérési eredmények a Nemzetközi Űrállomásról - A "PHOENIX" kísérletsorozat

A "PHOENIX" program 2014-ben indult az Orosz Tudományos Akadémia (OTA), a szintén orosz Szövetségi Orvosbiológiai Ügynökség és a Moszkvai Mérnökfizikai Intézet vezetésével, illetve az OTA meghívására az MTA EK Űrdozimetriai Kutatócsoportjának részvételével. A kísérletsorozat céllal, hogy biológiai minták sugárérzékenységét vizsgálják űrbéli körülmények között, nyomon követve a genetikai állományban bekövetkező változásokat és a túlélési statisztikát. Lévén az űrben lényegesen nagyobb terhelésnek van kitéve az élő szervezet, mint a Földön, ezért a projekt eredményei jelentős mértékben hozzájárulhatnak az űrutazók egészségének védelmére irányuló kutatásokhoz. Ezzel kapcsolatban a napokban jelent meg egy-egy cikk a Radiation Measurements és a Journal of Physics folyóiratokban.


Csoportunk munkatársa tart előadást a február 23-i Űrakadémia Klubon

Pár évvel ezelőtt a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) és a Space Generation Advisory Council (SGAC) Űrakadémia Klub néven rendezvénysorozatot indított el, amelyre elsősorban a 18-35 év közötti korosztályt várják. A következő eseményre 2017. február 23-án a Csodák Palotája Playbarban kerül sor, ahol Dr. Strádi Andrea, csoportunk tudományos munkatársa Sugárzó kozmikus veszélyek biztonságos megfigyelése – űrdozimetria és ami mögötte van címmel tart előadást.


Elindult hivatalos oldalunk!

Örömmel tudatjuk, hogy elindult csoportunk hivatalos oldala! A Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont Űrdozimetriai Kutatócsoportja Magyarország egyik legrégebbi, űreszközöket fejlesztő tudományos műhelye.