IDA projektértekezlet az EK-ban

Hosszú idő után végre ismét személyes – pontosabban hibrid – konzorciumi megbeszélésre kerülhetett sor a legfontosabb ESA projektünk kapcsán.


 

Az Energiatudományi Kutatóközpont Űrkutatási Laboratóriuma (EK ŰKL) által vezetett konzorcium fejleszti az Európai Űrügynökség (ESA) belső, kísérleti sugárzásmérő rendszerét, az IDA-t (Internal Dosimetry Array). Az IDA mind az EK mind pedig az ESA egyik fontos zászlóshajó projektje, egyben hazánk legjelentősebb részvétele az Artemis-holdprogramban.

 

2022. június 16-án az Űrkutatási Laboratóriumban tartottuk a projekt soron következő, az előrehaladásról számot adó projektértekezletét (Progress Meeting), amelyen a Covid pandémia miatt hosszú idő után először vett részt személyesen a projekt ESA-s műszaki vezetője (technical officer), Nadine Boersma. Az IDA központi elektronikai egységét (E-Box), valamint az IDA TRITEL dózismérőjét készítő REMRED Kft. munkatársai is személyesen képviselték magukat a találkozón. A konzorcium további tagjai, az Airbus Defence and Space, a Német Űrhivatal (DLR), valamint a cseh Advacam cég online csatlakozott be.

 

A projekt műszaki vezetője elégedettségének adott hangot a projekt állását illetően. Az értekezlet végén a REMRED munkatársai megmutatták az IDA központi elektronikai egységének deszkapéldányát, majd az IDA projektvezetője pedig körbevezette Nadine Boersmát a tesztlaboratóriumban.

 

Jelenleg is folyik a projekt biztonsági felülvizsgálatának (NASA Safety Review) első fázisa. A részegységek mérnöki gyártása pedig várhatóan már a nyár folyamán elindulhat.

 

A projekt fejleményeiről számot adó hibrid munkaértekezlet az EK-ban

 

Gross Péter (REMRED Kft.) az IDA E-Box deszkapéldányát mutatja be Nadine Boersmának (ESA)

 

Látogatás az EK tesztlaboratóriumában (Nadine Boersma és Zábori Balázs)


 

Hirn Attila