Újabb részletek a MARE kísérletről

Korábban már beszámoltunk róla, hogy új űrhajójának első, egyelőre emberek nélkül végzett Hold körüli próbarepülésére csoportunk passzív detektorait is magával viszi a NASA. A fantomokról, amelyekben a sugárzás dózisát és összetételét fogjuk mérni nem rég újabb információk láttak napvilágot.

 

A két női fantom – nevük Helga és Zohar –  az Orion űrhajó egy-egy ülésében foglal majd helyet. Ikrek, mindketten végtagok nélküli, 38-38 szeletből felépített testszövetekvivalens műanyagból készült torzók. Sűrűségük testen belül a lágyszöveteknek, csontoknak, illetve a tüdőknek megfelelően változik. A torzókban – elsősorban az érzékenyebb szervek, úgy mint a tüdők, a gyomor, az anyaméh, illetve a csontvelő helyén – több mind 5600 sugárzásmérő detektor, illetve dózismérő foglal majd helyet, közöttük az MTA EK detektorai is. Thomas Berger, a MARE (MATROSHKA AstroRad Radiation Experiment) kísérlet vezető kutatója a női fantomok melletti választást azzal indokolta, hogy egyrészt egyre több a női űrhajós, másrészt a női szervezet általában érzékenyebb az ionizáló sugárzásra.

 

Helga, a fantom (fotó: DLR)

 

Ilyen szeletekből épül fel Helga és Zohar (fotó: DLR)


Az űrhajósok számára a kozmikus sugárzás, valamint a Napból származó nagyenergiájú töltött részecskék jelentik az egyik legnagyobb kockázatot egy holdutazás során. A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén az űrhajósokat 250-szer nagyobb sugárdózis éri, mint minket itt a Föld felszínén. A bolygóközi térben, a Föld mágneses védelmén kívül a sugárterhelés a földi háttérnek akár a 700-szorosa is lehet.
A polietilénből készült AstroRad sugárvédelmi mellényt Zohar fogja viselni, amely a felső testét és méhét fogja védeni. 

 

Az AstroRad sugárvédelmi mellény (fotó: Lockheed Martin/StemRad)

 

A földi gyakorlatban Helgához és Zoharhoz hasonló fantomokat használnak kórházakban rosszindulatú daganatok sugárterápiás kezelésének tervezéséhez, az AstroRad mellény tervezésénél pedig a radiológiai vészhelyzetekre fejlesztett sugárvédelmi mellényeket vették alapul az izraeli StemRad cég fejlesztői.

 

A fantomok elhelyezkedése az Orion űrhajóban (fotó: Lockheed Martin)

 

Helga a rázópadon (fotó: DLR)

 

forrás: esa.int