Meghívást kaptunk a NASA ORION EM-1 Hold körüli küldetésben való részvételre!

A NASA új űrhajójának első, egyelőre emberek nélkül végzett Hold körüli próbarepülésére legkorábban 2019 végén kerül sor. Passzív dózismérő detektoraival csoportunk is meghívást kapott a programban való részvételre!


A NASA új ORION űrhajójának első, egyelőre emberek nélkül végzett Hold körüli próbarepülésére (ORION Exploration Mission 1, ORION EM-1) várhatóan 2019 végén kerül sor. Passzív dózismérő detektoraival csoportunk is meghívást kapott a programban való részvételre! Az ORION EM-1 küldetés közel három hét Hold körüli repülést követően tér vissza a Földre.

 

Csoportunk munkatársai hasonló detektorokkal már 2001 óta részt vesznek a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) végzett kozmikus sugárzási és dózismérésekben. A Német Repülési és Űrkutatási Központ (DLR) vezetésével 2009-ben indult DOSIS, valamint 2012-től DOSIS-3D program keretében végzett vizsgálatok az európai Columbus modul dózistérképezését szolgálják, munkatársaink a kezdetektől fogva részt vesznek a programban, amely a tervek szerint egészen az ISS üzemidejének végéig, azaz 2024-ig folytatódik.

 

Az eredményes DOSIS-3D együttműködésnek köszönhetően a napokban kutatóintézetünk meghívást kapott a NASA MARE (MATROSHKA AstroRad Radiation Experiment) kísérletében való részvételre. A kísérletben az űrhajósok helyére 1-1 antropomorf – azaz emberszerű – női fantomot helyeznek el, melyeket különféle passzív és aktív dózismérőkkel látnak el a fantom felszínén és annak belsejében. Az egyik fantom az  izraeli StemRad cég által fejlesztett AstroRad sugárvédelmi mellényét fogja viselni, így annak árnyékolási képességeit éles küldetésben is vizsgálhatják.    

 

Az ORION EM-1 űrhajó látványterve (fotó: NASA)

 

Ha minden jól alakul, az MTA EK sugárzásmérő detektoraival így ismét egy NASA programban vehet részt, ezúttal a Hold körül!

 

Hirn Attila