Csoportunk a 2019. évi Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson

A világ legjelentősebb nemzetközi űrkutatási konferenciájának 2019-ben Washington D.C. adott otthont, ahol csoportunk is képviselte magát.

 

A Nemzetközi Asztronautikai Szövetség (IAF, International Astronautical Federation), a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia (IAA, International Academy of Astronautics) és a Nemzetközi Űrjogi Intézet (International Institute of Space Law) által az idén 70. alkalommal megrendezett Nemzetközi Asztronautikai Kongresszus (IAC, International Astronautical Congress) évről évre több látogatót vonz. A 2019. október 21-25. között megrendezett jubileumi eseményen közel 7000 kutató, mérnök, fiatal szakember, illetve egyetemi hallgató vett részt a világ minden tájáról. Az IAC kiállítóterében a nagyobb űrügynökségek és űripari cégek mellett az űrtevékenység népszerűsítésével, oktatással foglalkozó szereplők is megtalálhatók voltak. A rendezvény kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy az űrkutató társadalom, az űrkutatók mellett az űrügynökségek, az űripar, az oktatás képviselőit is beleértve szélesebb körben tudjanak eszmét és tapasztalatokat cserélni, szakmai kapcsolatokat építeni.

 

A szélesebb közönséget megszólító plenáris ülések, legújabb híreket elemző előadások (Late Breaking News), valamint kiemelt témákhoz kapcsolódó előadások (Highlight lectures) mellett 181 hagyományos technikai szekcióban tartottak előadásokat, melyeket 5 fő kategóriába soroltak be: Tudomány és felfedezés (A), Alkalmazások és műveletek (B), Technológia (C), Infrastruktúra (D), Világűr és társadalom (E).

 

Ezen kívül számos interaktív előadásra, valamint a hagyományostól eltérő felépítésű, úgynevezett speciális szekcióra került sor.

 

A kozmikus sugárzási térrel, illetve annak az emberes űrrepülésekre gyakorolt hatásaival, valamint az ezzel kapcsolatos kockázatokkal foglalkozó előadások az űrélettani szekcióban (A1. IAF/IAA Space Life Sciences Symposium) kaptak helyet. Hirn Attila az ESEO-TRITEL kísérlettel kapcsolatos legfrissebb fejleményekről számolt be. Az előadás első szerzőjének, Zábori Balázsnak a rendezvény második napján Darmstadba kellett ugyanis utaznia, ahol az Európai Űrügynökség (ESA) tartott munkaértekezletet „Instruments for ESA's Distributed Space weather Sensor System” címmel. Ahogyan arról korábban már többször is beszámoltuk, csoportunk egy komplex sugárzás és mágneses tér mérő műszert (D3S-RadMag) fejleszt az űridőjárás változásainak megfigyelésére létrehozni kívánt szétosztott detektorhálózat (Distributed Space weather Sensor System, D3S) számára. Sűrű, de semmiképpen sem unalmas egy űrkutató élete.

 

A 70. IAC-n idén jelentős volt a hazai részvétel. A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT), hagyományaihoz híven idén is megszervezte a magyar résztvevők számára a „Magyar vacsorát”. A MANT a szervező IAF tagja, amely közgyűlését az IAC kongresszuson tartotta. A MANT-ot Bacsárdi László, a MANT alelnöke, Solymosi János a MANT tiszteleti tagja és Hirn Attila a MANT főtitkára képviselte.

 


Az ESEO műhold makettjével a SITAEL kiállítói standjánál a Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson Washington D.C.-ben. A műhold alján "kilógó" téglatest a mi TRITEL-ünk (Fotó: EK)

 


Magyar vacsora, IAC 2019, Washington D.C. (Fotó: MANT)

 

A magyar delegáció a Nemzetközi Asztronautikai Szövetség közgyűlésén (Fotó: MANT)

 

Hirn Attila