Az ESEO program végfázisa

Az ESEO (European Student Earth Orbiter) műhold repülő példányának integrációja – fedélzetén a TRITEL műszer egy módosított változatával – a SITAEL olasz űripari cég gondozásában sikerrel lezárult a nyár folyamán.

 

Ezt követték a műhold rázástesztjei a SITAEL saját rázólaboratóriumában, amelyeket szeptember utolsó napjaiban sikerrel be is fejeztek. A műhold úton azóta már az ESA technológiai központjában (ESTEC) várja, hogy végső környezeti tesztelésnek (termo-vákuum, elektromágneses kompatibilitási és funkcionális tesztek) vessék alá. Ha sikeresen zárulnak a végső tesztek, akkor a műhold október utolsó hetében indulhat útnak Amerikába, hogy egy Falcon 9-es rakétával elindulhasson a világűrbe november közepén! Izgatottan várjuk a további fejleményeket és a közelgő felbocsátást!

 

Az ESEO-TRITEL kísérlet elhelyezkedése az ESEO műholdon (fotó: ESA)

 

Részletesebb információk és többek között egy a műhold rázástesztjéről készült videófelvétel is látható az ESA honlapján.

 

Az ESEO műhold repülő példánya a rázópadon tesztelés közben (fotó: ESA)

 

Zábori Balázs
Az ESEO-TRITEL csapat jelenlegi vezetője


Az ESEO (European Student Earth Orbiter) az ESA oktatási irodájának az ESA Academy elnevezésű programja keretében megvalósuló egyik oktatási célú programja.

 

A SITAEL S.p.A. olaszországi űripari cég a hallgatói csapatok koordinálásáért, valamint a végső műholdintegrációért és a műhold felbocsátásáért felelős fővállalkozója.


Az ESEO-TRITEL projekt a 4000112065. számú PECS és 4000124167. számú PRODEX szerződés keretében valósul meg.