Magyar Űrkutatási Szimpózium Berlinben

Magyarország Berlini Nagykövetsége 2019. november 5-én, a Berlini Tudomány Hete (Berlin Science Week) és a Magyar Tudomány Napja alkalmából űrkutatási szimpóziumot rendezett Berlinben.

 

A bő fél napos eseményről, a megnyitót megelőzően az M1 Ma délelőtt című műsora is tudósított (9:22 és 9:27 között). A résztvevőket Izsák András, a berlini nagykövet helyettese köszöntötte. Ezt követte az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH) irányító testület elnökének, Maróth Miklósnak és az űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosnak, Ferencz Orsolyának a köszöntő előadása a hazai kutatások történetéről általában és az ELKH-ról, illetve a hazai űrtevékenységről.

 

A bevezető előadásokat követően előbb a hazai űrkutatók képviseletében Hirn Attila (Energiatudományi Kutatóközpont), Szénási Zoltán (Széchenyi István Egyetem) és Vízi Pál (Wigner Fizikai Kutatóközpont), majd a hazai űripar képviseletében Bárczy Tamás (Admatis Kft.), Nádor Viktor (BHE Bonn-Hungary Kft.) és Bella Szabolcs (Aedus Space Kft.) ismertette a hazai űrkutatás és űripar eredményeit és jövőbeli terveit. A rendezvényt fogadás zárta, amely kitűnő lehetőséget nyújtott a további kapcsolatépítésre.

 

Ferencz Orsolya miniszteri biztos a magyar űrtevékenységről tartott előadást (Fotó: Vápár József)

 

Hirn Attila az Energiatudományi Kutatóközpont űrkutatás területén elért eredményeit és terveit ismertette. (Fotó: Vápár József)

 

Hirn Attila