Csoportunk az idei Űrkutatás Napján

Október 17-én az MTA Székházban került megrendezésre az 2019. évi Űrkutatás Napja a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) szervezésében, ahol csoportunk eredményei is bemutatásra kerültek.

 

A Nemzetközi Világűrhéthez kapcsolódó rendezvény résztvevőit először Bokor József, az MTA alelnöke köszöntötte, majd Almár Iván csillagász és neves SETI kutató, a MANT örökös tiszteletbeli elnöke nyitotta meg a programot. Az első előadásban a Társaság idei tevékenységéről tájékoztatta a megjelenteket a MANT főtitkára, amely pozíciót 2018 óta kutatócsoportunk vezetője Hirn Attila tölt be. A MANT tagjainak munkáját elismerő díjak átadását követően kezdődött a szakmai program, melynek fő témája a 20 éves Nemzetközi Űrállomás (ISS), és az azzal kapcsolatos magyar vonatkozású műszerek és kísérletek voltak. Az Űrdozimetriai Kutatócsoport egyike azoknak a kutatóhelyeknek, ahol legrégebb óta folytatnak űrkutatási célú tevékenységet és volt szerencsénk nagyon korán bekapcsolódni az ISS-en végzett dozimetriai kísérletekbe is, ezért csoportunk is lehetőséget kapott bemutatni a munkáit. Előadásában Strádi Andrea tudományos munkatársunk felsorolta azt a számos missziót és saját fejlesztésű műszert, melyekkel hozzájárulhattunk az Nemzetközi Űrállomás mindenkori biztonságához - a Pille 2001-es első küldetésétől kezdve napjainkig. Az idei Űrkutatás Napján Ferencz Orsolya Űrkutatásért és Űrtevékenységért Felelős Miniszteri Biztos is megjelent és megosztotta a hallgatósággal a kinevezése óta eltelt közel egy évben elvégzett tevékenységeket és elért eredményeket.

 

A rendezvénytől részletes összefoglaló olvasható az Űrvilág hírportálon.

 

Hirn Attila a Magyar Asztronautikai Társaság 2019. évi tevékenységét ismertette (Fotó: Szigeti Tamás)

 

Strádi Andrea a csoportunk által az ISS fedélzetén végzett kísérletekről, valamint a fedélzeti szolgálati rendszer részeként üzemelő Pilléről adott elő (Fotó: Szigeti Tamás)

 

Strádi Andrea