RADCUBE – ESA látogatás

A RADCUBE műhold program a tervezési fázis végéhez közeledik, amely végén egy teljes és végleges, gyártásra alkalmas műhold tervet kell az ESA számára elkészíteni. Július 16-17-én, tervezési fázis végének közeledtével látogatást tettek Budapesten az ESA részéről a projektet felügyelő szakértők. 

 

Első útjuk intézetünkbe vezetett, ahol megnézték az új űrlabort és megtekintették a RadMag mérőműszer technológiai példányát a tisztatérben, mely éppen szerelés alatt áll. Ezután átmentünk a C3S Kft. telephelyére, ahol mintegy másfél napos intenzív megbeszélés zajlott a RADCUBE program kapcsán. A program végén elismerően nyilatkoztak az eddig elért eredményekről, melyek alapján nincs kritikus probléma a végső tervek elkészítése és a tervezési fázis várható, idei lezárása előtt.

 

Az ESA szakértői, Zábori Balázs projektvezető társaságában a RadMag technológiai példányát vizsgálják az MTA EK űrkutatási laboratóriumának tisztaszobájában.

 

Zábori Balázs
RADCUBE/RadMag projektvezető


A RadMag kozmikus sugárzás és mágneses tér mérésére szolgáló műszer fejlesztésének B2/C/D/E/F fázisa az ESA 4000120860/17/NL/GLC/as számú szerződés, illetve a 20170630_RCU_MTA_EK_SubCo_i1.0 számú alvállalkozói szerződés keretében valósul meg.