Pille 40 – a legismertebb hazai űrműszer születése

A történet egy telefonhívással kezdődött. A szovjet kollégák a felől érdeklődtek, hogy lehetséges volna-e, hogy az első magyar űrhajós repülésére egy fedélzeti termolunineszcens dózismérő rendszert kifejlesszünk. 

 

Ez közel 20-30-szoros térfogat-, tömeg- és fogyasztáscsökkentés jelentett, valamint hogy az eszköz feleljen meg a felbocsátás és a világűrben való üzemelés szigorú követelményeinek. A válasz igen volt. 40 évvel ezelőtt, 1978-ban a magyar űrhajós programját előkészítő szovjet delegáció magyarországi látogatása során, ezúttal már hivatalosan is, ugyanezzel a kéréssel fordult a KFKI főigazgatójához azzal a kiegészítéssel, hogy a műszerrel 9 hónap alatt el kell készülniük! Szabó Ferenc válasza erre pozitív volt, egyidejűleg a fejlesztői gárdát teljes támogatásáról is biztosította.

 

Farkas Bertalan űrhajós 1980-ban, a Szaljut-6 űrállomás fedélzetén végez méréseket a Pille rendszerrel (Fotó: MTI)

 

A Pille fejlesztés megkezdésének 40 éves évfordulója alkalmából Apáthy István, Csőke Antal, Deme Sándor és Hirn Attila a Hatoscsatorna Hír-Érték műsorban elevenített fel fontos momentumokat a Pille történetéből a kezdetektől egészen napjainkig. A műsor mindkét része online megtekinthető.

 

1. rész 2. rész