Csoportunk legfrissebb űrdozimetriai vonatkozású hírei

A TRITEL űrdozimetriai célú teleszkóp rendszer már két hónapja folyamatosan üzemel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén. Az ESA DOSIS-3D kísérletsorozat tizenegyedik küldetésének passzív detektorai két nappal ezelőtt érkeztek vissza; a soron következő detektor csomagok pedig már a holnapi felbocsátásra várnak! 


2017. július 28-án arról számoltunk be, hogy a Szojuz MSz-05 űrhajó, a DOSIS-3D tizenegyedik küldetésének detektoraival, köztük a kollégáink által összeállított csomaggal a fedélzetén startra készen állt. Az űrhajót sikeresen fel is bocsátották, és a DOSIS-3D detektorai négy és fél hónap elteltével – 2017. december 14-én – ugyanazzal a Szojuz űrhajóval vissza is tértek a Földre. Ha minden az előzetes tervek szerint alakul, akkor három nappal később, azaz holnap a DOSIS-3D következő, tizenkettedik küldetésének detektorai indulnak útjukra, az ISS-re a Szojuz MS-07 űrhajó fedélzetén.


Örömmel tudunk beszámolni arról is, hogy a TRITEL rendszer új központi egysége 2017. október 19. óta folyamatosan üzemel az ISS orosz szegmensének a fedélzetén. Bár a Progressz MSz-07 teherszállító űrhajó későbbre halasztott startja októberben még kisebb nyugtalankodásra adhatott okot (az egység első repülő példánya 2015-ben, éppen a Progressz hibája miatt nem ért célba) a küldetés most sikeresnek bizonyult. A Progressz MSz-07 2017. október 16-án, két nappal a startot követően dokkolt az ISS-hez. Az új központi egységet október 19-én csatlakoztatták a fedélzeti TRITEL rendszerhez, melyet ezt követően be is kapcsoltak. A történet különlegessége az, hogy a bekapcsolást és a beüzemelést éppen ugyanaz az űrhajós, Szergej Nyikolajevics Rjazanszkij végezte el, mint aki 2013-ban az utolsó műveleteket hajtotta végre a TRITEL rendszeren. 


Hirn Attila
Az MTA EK SVL Űrdozimetriai Kutatócsoportjának vezetője

 

A TRITEL rendszer gondozása a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensén a Magyar Kormány támogatásával valósul meg (szerződésszám: IKF/694/2017-NFM_SZERZ).