A TRITEL dózismérő rendszer új központi egysége indul a Nemzetközi Űrállomásra

A tervek szerint 2017. október 12-én indul Bajkonurból a Progressz MSz-07 (ISS #68P jelű küldetés) a Nemzetközi Űrállomásra fedélzetén a csoportunkban a BL-Electronics Kft.-vel együtt fejlesztett és a moszkvai Orvosbiológiai Problémák Intézetével, valamint az RSC Enyergia céggel együttműködésben megvalósult TRITEL háromtengelyű sugárdozimetriai célú szilícium detektoros teleszkóp új központi egységével.

 

Nem egészen másfél évvel ezelőtt hasonló hírrel jelentkeztünk az Űrvilág hírportálon. Akkor a 2015. április 28-án indított Progressz M-27M teherűrhajó sajnos nem érte el célját, és végül rakományával együtt elégett a légkörben. A TRITEL rendszer adatgyűjtésre és -megjelenítésre szolgáló központi egységét így újra kellett gyártanunk és a szükséges átadási teszteket ismét el kellett végeznünk. A műszer átadására 2017 májusában Budapesten került sor. A nyár folyamán a műszer az oroszországi, végső átadási teszteken is gond nélkül átment, így most azért szoríthatunk, hogy a felbocsátás és az űrállomáshoz történő dokkolás sikeres legyen, majd a telepítést és a bekapcsolást követően a rendszer ismét munkába állhasson.

 

A TRITEL központi egysége a földi tesztek során

 

Hirn Attila


A TRITEL rendszer gondozása a Nemzetközi Űrállomás orosz szegmensén a Magyar Kormány támogatásával valósul meg (szerződésszám: IKF/694/2017-NFM_SZERZ).