Látogatás laborunkban a Nemzetközi Világűrhét alkalmából

A BME Egyetemi Kozmosz Kör idén szeptemberben elindult workshop-sorozatának múlt hét pénteki állomása űrkutatási laboratóriumunk volt. A látogatást a Kozmosz Kör az ENSZ Világűrhét keretében szervezte.

 

Az ENSZ kezdeményezésére 1999 óta minden évben megtartják a Világűrhetet, amely október 4-től, a Szputnyik-1 felbocsátásának évfordulójától kezdődően hivatalosan egy héten át tart. A BME Egyetemi Kozmosz kör az űrkutatási laboratóriumunkba meghirdetett workshopját a Világűrhét eseményeit koordináló szövetségnél is regisztrálta.

 

A BME Egyetemi Kozmosz Kör 2017-ben alakult meg a Műegyetemen, tagjai az űrkutatásért lelkesedő és érdeklődő egyetemi polgárok. Az idei évben indított workshop-sorozatuk keretében a legnagyobb magyarországi űripari cégeket és kutatóhelyeket keresik fel, hogy az érdeklődők testközelből tudják megtapasztalni, milyen fejlesztéseken dolgoznak a hazai szakemberek, és hogy milyen lehetőségek vannak a fiatalok számára ezen a területen hazánkban.

 

Zábori Balázs az űrdozimetriai kutatócsoport által fejlesztett műszereket mutatja be a résztvevőknek

 

A hallgatók az egyik elektronikai fejlesztő labort tekintik meg


A látogatáson 7 fő, különböző hazai egyetemek hallgatói vettek részt. Az előzetesen jelentkezők száma ennek a többszöröse volt, de a helyszűke miatt és a munka zavartalanságának biztosítása érdekében a létszámot korlátoznunk kellett. A látogatók megtekinthették a termovákuum tesztlaborunkat, vibrációs tesztlaborunkat, ISO7-es tisztaterünket, valamint fejlesztőlaboratóriumunkat, kérdéseiket pedig közvetlenül a tesztlabor műszaki vezetőjének tehették fel.

 

Zábori Balázs a termovákuumkamra főbb jellemzőit ismerteti

 

A vibrációs tesztlaborban kisebb komplett műholdak rázástesztjeit is el tudjuk végezni

 

A résztvevők kérdéseiket közvetlenül a tesztlabor műszaki vezetőjének tehették fel (Zábori Balázs, jobbról a harmadik)

 

Hirn Attila