Újabb sikeres küldetés a DOSIS-3D kísérletsorozatban

Ma délelőtt tértek vissza a Nemzetközi Űrállomás 61. expedíciójának űrhajósai  Alexander Szkvortszov (Roscosmos), Christina Koch (NASA) és Luca Parmitano (ESA). Sok más tudományos eszköz mellett a DOSIS-3D detektorait is magukkal hozták, lezárva ezzel a 201 napos küldetést, amely sorozatban a tizenötödik mérési periódus volt a nemzetközi együttműködésben végzett sugárzás monitorozási kísérletben.

 

A dózismérők 2019. július 20-án Luca Parmitano-val, az Űrállomás első olasz parancsnokával együtt érkeztek a keringő laboratóriumba, majd néhány nap elteltével a kiképzés során begyakorolt módon kihelyezésre kerültek a Columbus modul belsejében. "Az eredmények elősegítik az űrhajósokat körülvevő sugárzási környezet jobb megértését és a felkészülést az eljövendő mély-űrbeli missziókra." - olvasható az ESA Luca Parmitano küldetéséről írt beszámolójában, amelyet az alábbi linken lehet elérni: 

The science behind and beyond Luca's mission

Az olasz űrhajós visszatérését követően egyenesen a DLR kölni Envihab elnevezésű egyedülálló, kifejezetten az űrbéli viszonyok hatásaira összpontosító orvosi kutatóintézetbe utazik és átadja a dozimétereket a DOSIS-3D kísérletsorozatot vezető kutatóknak, akik azonnal elkezdhetik azok eljuttatását a különböző laboratóriumokba, így hozzánk is.

 

Strádi Andrea