Ma tartottuk űrkutatási tesztlaboratóriumunk sajtótájékoztatóval egybekötött hivatalos megnyitó ünnepségét!

Űrkutatási célú komplex tesztelő laboratórium nyílt ma meg ünnepélyesen az MTA Energiatudományi Kutatóközpontjában. A rendezvényen köszöntőt mondott Horváth Ákos, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont főigazgatója, Pócza András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Infokommunikációs Szabályozási és Szervezési Főosztályának űrkutatásért felelős főosztályvezetője, Hirn Attila, az MTA EK Űrdozimetriai Kutatócsoport vezetője, valamint Zábori Balázs, az MTA EK Űrkutatási Laboratórium műszaki felelőse.

 

Nyitóbeszédek az MTA EK-ban (Hirn Attila, az MTA EK Űrdozimetriai Kutatócsoport vezetője, Pócza András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) Infokommunikációs Szabályozási és Szervezési Főosztályának űrkutatásért felelős főosztályvezetője, Horváth Ákos, az MTA Energiatudományi Kutatóközpont főigazgatója, Zábori Balázs, az MTA EK Űrkutatási Laboratórium műszaki felelőse)

 

A laboratórium központja egy ISO7 szabvány szerinti tisztatéri környezet, ahol az európai űrszabványok (ECSS – European Cooperation for Space Standardization) előírásainak megfelelően lehetséges űreszközök szerelési munkálatait elvégezni. Ezzel közvetlen összeköttetésben található a termo-vákuum és a vibrációs tesztlaborunk, melyek biztosítják az űreszközök alapvető tesztjeinek elvégzését. A laboratóriumban találhatóak továbbá űreszközök fejlesztésére alkalmas elektronikai fejlesztő helyiségek is. A termo-vákuum tesztlaborban az űreszközöket nagy vákuum és szélsőséges hőmérsékleti viszonyok esetére vizsgáljuk az erre a célra szolgáló tesztberendezéseinkkel, míg a vibrációs laborban egy hazánkban kiemelkedően nagy teljesítményű rázógép segítségével a felbocsátás során fellépő erőket szimulálhatjuk. Hibás működés esetén a vizsgált űreszköz visszavihető a tisztatéri környezetbe, ahol ismét szétszerelhető és a hiba forrása megkereshető. Ahogy azt Zábori Balázs kiemelte, a labor ilyenfajta komplexitása lehetővé teszi, hogy egy űreszköz végső integrációját, majd alapvető tesztelését egy helyen lehessen végrehajtani, ezzel pedig jelentős költségeket és fejlesztési időt lehet megspórolni. Ilyen képességekkel rendelkező hazai űrtechnológiai tesztközpont, mely egyben megfelel az űripari szabványoknak is, eddig nem létezett. A laboratórium építése 2017 végére fejeződött be, mely jelenleg már teljes kapacitással üzemel. A hivatalos megnyitót megelőző héten éppen nálunk végezte űripari tesztjeit egy lengyel űripari vállalat (Astronika Sp. z o.o.).

 

Horváth Ákos főigazgató rámutatott arra, hogy ez a történet a generációk közötti tudásátadás egy kiváló példája. Ez nem csak az űrkutatás területén fontos, hanem minden olyan területen, ahol több évtizedre előre kell tekintenünk. További példaként a nukleáris biztonsági kutatásokat hozta fel Horváth Ákos.


Pócza András hangsúlyozta, hogy az űrlabor megnyitása fontos mérföldkő a magyar űrkutatás elmúlt több évtizedes történetében. Magyarországon a maga nemében egyedülálló tesztlabor jött létre.

 

Zábori Balázs, Horváth Ákos és Pócza András (háttérben a meghívott vendégek)

 

A megnyitón az NFM-en kívül a Nemzetgazdasági Minisztérium Iparstratégiai Főosztálya, a Magyar Tudományos Akadémia Kutatóintézeti Főosztálya, az Európai Űrügynökség magyarországi Technológia Transzfer Irodája, két jelentős hazai űripari cég (BHE Bonn Hungary Kft., C3S Kft.), valamint a Magyar Repülő- és Űrtechnológiai Platform is képviseltette magát.

 

Zábori Balázs és Horváth Ákos a vibrációs tesztlabort mutatja be a vendégeknek

 

Vendégeink látogatása a termovákuum tesztlaborban

 

Zábori Balázs, Hirn Attila