Az Európai Űrügynökség oktatási szimpóziumáról jelentkezünk az űrhajózás világnapján

Tegnap nyitották meg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) az Európai Űrügynökség (ESA) második űroktatási szimpóziumát (SSEA). Kutatócsoportunk és ESEO-TRITEL egyetemi hallgatói csapatunk is képviselteti magát a rendezvényen.

 

A háromnapos rendezvény kiváló lehetőséget biztosít a hallgatók és fiatal kutatók számára, hogy gondolataikat egymással megosszák, eredményeiket és tapasztalataikat bemutathassák, és további kapcsolatokat építhessenek ki. A megnyitó előadást Kai-Uwe Schrogl, az ESA stratégiai vezérigazgatója tartotta, ezt Reinhold Ewald német ESA űrhajós előadása követte. Ewald 1997-ben dolgozott a Mir űrállomáson. 

A rendezvény 3. napján, április 13-án külön szekciót szentelnek az ESA ESEO (European Student Earth Orbiter) oktatási célú műholdprogramjának.  Az ESEO-TRITEL csapat tevékenységét, illetve a szerepét a programban Zábori Balázs projektvezető mutatja be. Mindezen túl az ESA interjúkat is készít jelenlegi és korábbi csapattagokkal. 

A résztvevők az esemény kiállítóterében a nem rég megnyitott MTA EK Űrkutatási Tesztlaboratórium standját is meglátogathatják. 

 

Az MTA EK résztvevők (bal felső sor: Pántya Annamária, Hirn Attila; bal alsó sor: Pálfalvi Eszter, Baranyai Anna; jobb: Jakab Dorottya, Rudas Csilla) - fotó: Trupka Zoltán