Kritikus mérföldkőhöz érkeztünk a RADCUBE programban

Az Európai Űrügynökség (ESA) noordwijk-i székhelyű űrkutatási és –technológiai központjában (European Space Research and Technology Centre, ESTEC) került sor a RADCUBE projekt kritikus tervezési felülvizsgálatára (Critical Design Review, CDR), amely a fejlesztés C fázisát hivatott lezárni. A RADCUBE az első hazai ESA program, amely az űrügynökség általános technológiafejlesztési programjának keretében valósul meg (ESA GSTP 6.3 RADCUBE). A kozmikus sugárzás és a mágneses tér űridőjárási célú mérésére szolgáló RadMag műszert ehhez az MTA EK Űrdozimetriai Kutatócsoportja fejleszti. A RADCUBE program célja a RadMag műszer demonstrációs repülése egy három egységes (10 cm x 10 cm x 30 cm) CubeSat fedélzetén. 

 

Az ESA noordwijk-i székhelyű űrkutatási és –technológiai központja (European Space Research and Technology Centre, ESTEC; fotó: ESA – ESA-Anneke Le Floc'h) 

 

A műhold platformot a C3S Kft. fejleszti; a felbocsátásra a frissített ütemterv alapján várhatóan 2020 közepén kerülhet sor. A RadMag részét képezi egy belső és egy nyitható árbóc végén elhelyezett magnetorezisztív elven működő, háromtengelyű magnetométer. Utóbbit az Imperial College London, magát az árbócot és annak nyitó mechanizmusát pedig a lengyel Astronika cég fejleszti, munkájukat az MTA EK koordinálja.

 

A CDR-hoz szükséges teljes dokumentációt még 2018 novemberében az ESA szerverére feltöltöttük. Az ESA 12-fős szakértő bizottságától kapott észrevételekre adott válaszainkat a szakértők mind elfogadták. A felülvizsgálat végső lezárásához szükséges teendők listájában a résztvevők megegyeztek. A találkozón a RadMag csapatot az MTA EK részéről Hirn Attila (helyettes projektvezető-helyettes, tudományos háttérért felelős kutató) képviselte. A felülvizsgálaton a C3S Kft. képviselőin kívül az Imperial College London, az Astronika és a Leuveni Katolikus Egyetem – utóbbi a műhold helyzetstabilizáló rendszerét  szállítja le – képviselői vettek még részt. 

 

Az RadMag műszer sugárzásmérő részének technológiai példánya (elegant breadboard model, EBB), amellyel már az első kalibrációs mérések is megtörténtek 

 

Az ESA, valamint a program résztvevői a felülvizsgálatot sikeresnek nyilvánították. Az ESA bizottság megköszönte a RADCUBE csapat áldozatos munkáját és további eredményes folytatást kívántak a fejlesztőknek.


Hirn Attila
RADCUBE/RadMag projektvezető-helyettes


A RadMag kozmikus sugárzás és mágneses tér mérésére szolgáló műszer fejlesztésének B2/C/D/E/F fázisa az ESA 4000120860/17/NL/GLC/as számú szerződés, illetve a 20170630_RCU_MTA_EK_SubCo_i1.0 számú alvállalkozói szerződés keretében valósul meg.