A RADCUBE projekt első kiemelkedő mérföldköve

A RADCUBE hazai űridőjárás kutató mikroműhold (CubeSat) küldetés 2017 decemberében érkezett el első komolyabb mérföldkövéhez, a PDR (Preliminary Design Review) felülvizsgálathoz. Ennek keretében a fejlesztés B2 fázisát zártuk le, melyben a RadMag mérőműszer és a teljes RADCUBE műholdküldetésre és tervezésre vonatkozó követelményeit kellett véglegesítenünk, az előzetes gyártási tervdokumentációt kidolgoznunk. A felülvizsgálatot az Európai Űrügynökség által felállított, űrtechnológiai és űrkutatási szakértőkből álló bizottság végezte el a leadott dokumentáció alapján. A személyes találkozóra 2017. december 11-12. között került sor az Európai Űrügynökség (ESA) tudományos és technológiai központjában (ESTEC) Hollandiában. Az ülés végén az ESA sikeresnek ítélte a találkozót és a felülvizsgálatot, melynek végső lezáráshoz csak pár apróbb javítást kértek a dokumentációban, melyet 2018 januárjában kellett leadnunk. Ezt követően a projekt a C fázisba léphet, melynek a végére a végső, gyártási tervdokumentációval kell majd rendelkeznünk, felkészülve a mérnöki és repülő modell gyártására.

 

RADCUBE PDR c-location meeting December 2018

Csoportkép a projekt résztvevőiről az ESA technológiai központjában, balról jobbra: Dominik Nolbert (Astronika sp. z o.o.), Marta Tokarz (Astronika sp. z o.o.), Giovanni Santin (ESA), Zábori Balázs (MTA EK), Hirn Attila (MTA EK), Várhegyi Zsolt (C3S Kft.), Marosy Gábor (C3S Kft.), Johan Vennekens (ESA), Roger Walker (ESA), Petteri Nieminen (ESA)

 

RadMag preliminary concept

RadMag mérőműszer az előzetes tervek alapján

 

Zábori Balázs
RadMag fejlesztés projektvezető

 

 

A RadMag fejlesztése az ESA GSTP 6.3 RADCUBE program keretében valósul meg (szerződésszám: 4000120860/17/NL/GLC/as; alváll. szerződésszám: 20170630_RCU_MTA_EK_SubCo_i1.0).