Jelentkezés az űrkutatási sátorból

A Magyar Rendvédelmi Kar (MRK) idei családi napján, 2019. június 15-én a KKM Űrkutatásért és Űrtevékenységért Felelős Főosztály külön űrkutatási sátorral vehetett részt az Orczy kertben, ahol az MTA Energiatudományi Kutatóközpont Űrdozimetriai Kutatócsoport, illetve az MTA EK Űrkutatási Laboratórium, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont, a BME SMOG-1 kisműholdas projektjének képviselői, valamint a Magyar Asztronautikai Társaság képviseltette magát. A sátornál Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos és Farkas Bertalan űrhajós is tiszteletét tette.

 

Farkas Bertalan űrhajós az űrkutatási sátornál, előtérben a Pillével (fotó: Sumispace/MANT)

 

Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos a Pille Mir űrállomáson járt változatának gyakorló példányával, valamint az Alan Shepard űrhajós holdfelszíni golfütését megörökítő makettel (fotó: Sumispace/MANT)


A látogatók a rendezvényen kézbe vehették az intézetünkben fejlesztett, idén 40 éves Pille dózismérő rendszer egy-egy – korábban a Mir űrállomáson, valamint a jelenleg is a Nemzetközi Űrállomáson szolgálatot teljesítő – gyakorló példányát, az első magyar műhold, a Masat-1, valamint a jelenleg a BME-n fejlesztett ATL-1 és SMOG-1 pocketqube kategóriájú műholdak 1:1-es modelljét. Egy hordozható földi állomás segítségével műholdak jeleit vehették, valamint megismerhették a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) tevékenységét, programjait. A gyermekeket elsősorban a MANT műholdas felvételekből készült kirakós játékai, valamint űrkutatási témájú memóriajátéka kötötte le, emellett nagy élmény volt számukra személyesen találkozni hazánk első űrhajósával, Farkas Bercivel.

 

Űrkutatási sátor a Magyar Rendvédelmi Kar V. Családi Napján (fotó: MTA EK/MANT)

 

Az MRK tagozatainak, illetve a rendvédelmi szervezetek képviselői látogatják meg éppen az űrkutatási sátrat (fotó: MTA EK/MANT)

 

Egy első találkozás Farkas Bertalan űrhajóssal, előtérben a Pille (fotó: MTA EK/MANT)

 

Schuminszky Nándor űrgyűjtő a Pille dózismérőhöz, valamint a holdraszállás 50. évfordulójához kapcsolódó relikviákat és az általa megalkotott Orion társasjátékot mutatta be az érdeklődőknek. Az MTA Wigner FK munkatársa, Vizi Pál Gábor többek között a Rosetta üstököskutató űrszonda leszállóegysége, a Philae, valamint a Philae leszállóhelyének a modelljét mutatta be. A leszállóegység központi számítógépét a Wigner FK, a tápellátó rendszert a BME munkatársai fejlesztették, két fedélzeti műszer (SESAME-DIM pordetektor és ROMAP-SPM plazmadetektor) fejlesztésében és üzemeltetésében pedig az MTA EK munkatársainak volt kulcsszerepe, így a magyar részvétel igen jelentős volt.

 

Hirn Attila, az MTA EK űrdozimetriai kutatócsoport vezetője, a MANT főtitkára a Pille egyik gyakorló példányát mutatja be (fotó: Sumispace/MANT)

 

Farkas Bertalan űrhajós, Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Sándor Karola, valamint Both Előd, a MANT elnke (fotó: Sumispace/MANT)

 

A hazai űrtevékenység bemutatása mellett az űrkutatási sátor fő célja az volt, hogy bemutassa a jelenlévőknek, napjainkra az űrtevékenység életünknek, mindennapjainknak mennyire szerves részévé vált.  


Hirn Attila