Gyorshír: Az új Pille kiolvasónkat sikeresen beüzemelték a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén!

A Szojuz MSz-09 űrhajó, fedélzetén az 56. számú ISS küldetés űrhajósaival és az új Pille rendszerrel 2018 júniusában sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz. Az imént kaptuk a hírt, hogy az új rendszer bekapcsolása sikeres volt, a régi és az új rendszer közötti összemérések sorozata pedig megkezdődött.

 

Ahogy korábban arról már beszámoltunk, az új Pille kiolvasó a 2003 óta a Zvezda modulban szolgálatot teljesítő kiolvasó egységet váltja le. A nem rég felbocsátott rendszer újabb nyolc darab Pille dózismérőt is magába foglal, így a fedélzeten használt Pille dózismérők száma ezzel 20 darabra nőtt. 

 

Szergej Prokopjev űrhajós 2018. július 16-án kapcsolta be először az új Pille kiolvasót azzal a céllal, hogy azon elektromos ellenőrző teszteket hajtson végre. Két héttel később, július 30-án Oleg Artyemjev elvégezte az első összeméréseket (fedélzeti keresztkalibrációs méréseket) a régi és az új kiolvasó egységgel, valamint az előtte közel ugyanabban a pozícióban besugárzott régebbi és az újonnan felvitt Pille dózismérőkkel (az űrállomás egyes pontjai között jelentős eltérés mutatkozhat a mért dózisokban annak függvényében, hogy a dózismérőket mennyire árnyékolják le a közeli szerkezeti elemek, illetve az egyéb műszerek, berendezések). Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy az új Pille rendszer megfelelően működik!

A Pille legelső változatának a fejlesztése éppen 40 évvel ezelőtt kezdődött, és a történet itt közel sem ér véget! Orosz partnereink jelezték, hogy a Pille rendszert egészen az űrállomás üzemidejének végéig, vagyis legalább 2024-ig üzemeltetni kívánják. 

 

Két Pille kiolvasó (balra a régebbi és jobbra a júniusban felvitt készülék) végez méréseket egymással párhuzamosan a Nemzetközi Űrállomás ugyanazon pontjában. A közeli felvétel éppen az látszik, hogy az új kiolvasóval az egyik régebbi Pille dózismérő kiolvasása sikeresen megtörtént. A dózismérő még a kiolvasóban van, a kijelzőn pedig már látható is a Pille által mért dózis. (fotók: RKK Enyergija/Roszkozmosz)

 

Hirn Attila
Az MTA EK SVL Űrdozimetriai Kutatócsoportjának vezetője
 

A Pille-ISS rendszer gondozása és továbbfejlesztése 2017-ben Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg (szerződésszám: IKF/694/2017-NFM_SZERZ).