Egy újabb történelmi start Bajkonurból – Már a harmadik Pille rendszer indul el hamarosan a Nemzetközi Űrállomásra (ISS)
Az 56. számú ISS küldetés a tervek szerint 2018. június 6-án indul Bajkonurból, fedélzetén Serena Auñón-Chancellor a NASA, Alexander Gerst az Európai Űrügynökség (ESA) és Szergej Prokopjev az orosz űrügynökség, a Roszkoszmosz űrhajósával, valamint a kutatócsoportunk által fejlesztett és elkészített Pille dózismérő rendszerrel. 
 
A Szojuz MS-09 (#739) űrhajót egy Szojuz FG hordozórakéta indítja és várhatóan két nappal később megtörténik a dokkolás a Nemzetközi Űrállomáshoz. Ahogy korábban arról már beszámoltunk, az új Pille kiolvasó a 2003 óta a Zvezda modulban szolgálatot teljesítő kiolvasó egységet fogja leváltani. A hamarosan felbocsátandó csomag újabb nyolc darab Pille dózismérőt is magába foglal, így a fedélzeten használt Pille dózismérők száma 20 darabra nő. A régi Pille kiolvasó lecserélését fedélzeti összehasonlító méréseket követően fogják végrehajtani, ez azt jelenti, hogy pár hétig mindkét Pille kiolvasót működtetni fogják az ISS-en.
 
A Pille legelső változatának a fejlesztése éppen 40 évvel ezelőtt kezdődött, és a történet itt közel sem ér véget! Orosz partnereink jelezték, hogy a Pille rendszert egészen az űrállomás üzemidejének végéig, vagyis legalább 2024-ig üzemeltetni kívánják. 
 
A Szojuz MS-09 legénysége: Serena Auñón-Chancellor a NASA, Szergej Prokopjev a Roszkoszmosz és Alexander Gerst az ESA űrhajósa (balról jobbra, fotó: NASA/JSC)
 
Hirn Attila
Az MTA EK SVL Űrdozimetriai Kutatócsoportjának vezetője
 

A Pille-ISS rendszer gondozása és továbbfejlesztése 2017-ben Magyarország Kormánya támogatásával valósult meg (szerződésszám: IKF/694/2017-NFM_SZERZ).