Gyorshír: Az ESEO műhold megérkezett az Egyesült Államokba – Az ESEO hallgatók utoljára láthatták a műholdat az ESTEC-ben!

Október 18-án, Noordwijk-ban került megrendezésre az ESA Academy szervezésében az ESEO Integration and Assembly workshop, mely keretében a műholdon dolgozó diákok bepillantást nyerhettek a felbocsátást megelőző utolsó tesztekbe. A műhold másnap már útra is kelt Amerikába és jelenleg a kaliforniai Vandenberg Légitámaszponton várja a folytatást!

 

A workshop keretében részletes előadásokat hallhattunk a vibrációs-, termo-vákuum-, valamint elektromágneses kompatibilitási (EMC) tesztek irányítóitól – nem csak a tesztek kivitelezésről, hanem a felmerült problémákról és azok megoldásairól is. Ezek mellett a teljes műholdi szintű tesztek és a minőségbiztosítási folyamat is bemutatásra került.

 

Az ESEO csapattagok úgy tesznek, mintha műholdak lennének. A kép első sorában balról a harmadik és negyedik hallgató Erdős Boglárka és Baranyai Anna képviselte az ESEO-TRITEL csapatot az ESTEC-ben (fotó: ESA).

 

Az előadások mellett betekintést nyerhettünk néhány az ESTEC-en működő laborba is, ahol lehetőségünk volt utoljára látni az ESEO műholdat is. A műhold pont másnap kapta meg az engedélyt, hogy tovább szállítsák a kaliforniai Vandenberg légitámaszpontra. A felbocsátás november 19-én várható egy Falcon-9 rakétával, melyet izgatottan várunk. További részletek olvashatók még az ESA honlapján.

 

Az ESEO a sikeres EMC tesztek után (fotó: ESA).

 

Baranyai Anna, Erdős Boglárka
ESEO-TRITEL csapat


Az ESEO (European Student Earth Orbiter) az ESA oktatási irodájának az ESA Academy elnevezésű programja keretében megvalósuló egyik oktatási célú programja. 


A SITAEL S.p.A. olaszországi űripari cég a hallgatói csapatok koordinálásáért, valamint a végső műholdintegrációért és a műhold felbocsátásáért felelős fővállalkozója.


Az ESEO-TRITEL projekt a 4000112065. számú PECS és 4000124167. számú PRODEX szerződés keretében valósul meg.