Gyorshír: Az ESEO végre beüzemelés alatt!

Izgalmas hetek-hónapok után az Európai Űrügynökség megerősítette, hogy az ESEO diákműhold létfontosságú alrendszerei rendben működnek, a műhold fogadja a parancsokat és elkezdődött az alrendszerek beüzemelése!

 

2018. december elején adtunk hírt arról, hogy pályára állás után a földi állomások sikeresen vették az ESEO műhold jeleit. A műholdnak ugyanakkor hetekig nem sikerült fogadnia a földi parancsokat, ezért a csapat tagjai izgalmak közepette várhatták az új évet. A Bolognai Egyetem és a Vigói Egyetem hallgatói – a műholdprojekt fővállalkozója, az olaszországi SITAEL űripari cég, valamint az Európai Űrügynökség szakértőivel karöltve – hetek kitartó munkáját követően végül sikeresen felvették a kétirányú kapcsolatot a műholddal. A telemetria adatok elemzése alapján a fő alrendszerek – köztük a BME által készített központi energiaelosztó rendszer – rendben működnek. A biztonsági üzemmódból sikeresen átállt a műhold nominális üzemmódba és a napokban elkezdődhetett a műhold orbitális beüzemelése. Még hetekbe telik, amíg minden egyes alrendszer beüzemelése megtörténik, ezt követően indulhat a műhold tervezett hat hónapos küldetése, köztük kutatóközpontunk által koordinált és szakmailag támogatott diákcsapat (ESEO-TRITEL), valamint a BME hallgatóinak Langmuir-szonda (LMP) kísérlete is! 

 

ESEO irányítóközpont – ESA szakértők és ESEO hallgatók alkotják a műhold irányítóközpontjának csapatát (fotó: ESA).


ESEO-TRITEL csapat


Az ESEO (European Student Earth Orbiter) az ESA oktatási irodájának az ESA Academy elnevezésű programja keretében megvalósuló egyik oktatási célú programja. 

 

A SITAEL S.p.A. olaszországi űripari cég a hallgatói csapatok koordinálásáért, valamint a végső műholdintegrációért és a műhold felbocsátásáért felelős fővállalkozója.

 

Az ESEO-TRITEL projekt a 4000112065. számú PECS és 4000124167. számú PRODEX szerződés keretében valósul meg.
 

További részletek az ESA hivatalos honlapján.