Elérkeztünk az első mérföldkőhöz a D3S-RadMag projektben

Az Európai Űrügynökség (ESA) az űridőjárás változásainak megfigyelésére egy szétosztott detektorhálózatot kíván létrehozni (Distributed Space weather Sensor System, D3S). Csoportunk legújabb fejlesztése, a D3S-RadMag műszer a rendszer egy kiemelt műszeregyüttese lehet a jövőben.


D3S-RadMag projekt célja egy olyan kombinált, az űrbéli sugárzási tér és a mágneses tér mérésére is alkalmas műszer fejlesztése, amellyel az ESA űridőjárási célú kis műholdas konstellációs küldetésében végezhetnénk a közeljövőben méréseket. A projekt A/B fázisának költségeit a magyarországi ESA Task Force pályázati forrásból fedezzük. 


2018. október 25-én került sor a D3S-RadMag műszerrel szemben támasztott követelményeinek felülvizsgálatára (Instrument Requirements Review, IRR) az ESA darmstadti központjában, az ESOC-ban (European Space Operation Centre). A felülvizsgálaton a terület hat kiemelt ESA-s szakértőjének az észrevételeire, kérdéseire kellett válaszolni, illetve további egyeztetések is folytak a projekt folytatását illetően. A szakértők között volt az ESA kozmikus kockázatokkal foglalkozó opcionális programjának (SSA, Space Situational Awareness) az űridőjárásért felelős vezetője Juha-Pekka Luntama, valamint ESA L1/L5 küldetés egyik vezetője, Stefan Kraft, akik többször is hangsúlyozták, hogy amennyiben Magyarország csatlakozik az SSA programhoz a D3S-RadMag jó eséllyel felkerülhet a D3S konstellációra.


A felülvizsgálat eredményesen zárult, a szakértőknek nem volt a projekt felfüggesztését igénylő észrevételük.

 

Hirn Attila

D3S-RadMag projektvezető-helyettes


A D3S-RadMag kozmikus sugárzás és mágneses tér mérésére szolgáló műszer fejlesztésének A/B fázisa az ESA 4000124572/18/NL/CBi számú szerződés keretében valósul meg.