Kövesd nyomon az ESEO műholdat!

Az Európai Űrügynökségnek és sok-sok rádióamatőr lelkes és alázatos munkájának köszönhetően az alábbi linken most már bárki nyomon követheti, merre is jár az ESEO műhold és milyen adatokat lehet kinyerni az automatikus rádióüzeneteiből („beacon” jeleiből).

 

 

A térképes megjelenítésnek köszönhetően láthatjuk az ESEO műhold pályájának vetületét, a műhold aktuális pozícióját, illetve koordinátáit (LAT: földrajzi szélesség (°), LNG: földrajzi hosszúság(°), ALT: pályamagasság (km), SPD: aktuális sebesség (km/s)). Ezen kívül az oldalon megjelenik a pozíciónknak megfelelő soron következő láthatóság kezdő és befejező időpontja és a hozzájuk tartozó azimut szögek, valamint a maximális látóhatár fölé emelkedés (eleváció) szöge és időpontja.

 

Az ESEO pozíciója és a fejünk fölötti soron következő áthaladás adatai is megtekinthetők az eseo.ddns.net oldalon (forrás: ESA).

 

A látogató a honlap jobb oldali menüjében választhatja ki, milyen ESEO-ról érkező háztartási (housekeeping) adatsorokra kíváncsi. Az MTA EK-ban fejlesztett ESEO-TRITEL (valamint a BME hallgatóinak Langmuir-szonda kísérlete, LMP) a „BEACON6  - PAYLOAD” pontra kattintva érhető el. Tekintve, hogy az ESEO-TRITEL műszer beüzemelése nem kezdődött még el, a TRITEL adatoknál – kicsit félrevezető módon mérési pontokkal jelölve – egyelőre az alapértelmezett értékek szerepelnek.

 


A TRITEL a hír írásának időpontjában egyelőre még nem szolgáltat adatokat, a grafikonon látható pontok csupán a vételi időpontokat jelzik, az értékek pedig alapértelmezett értékek, fizikai tartalmuk még nincs (forrás: eseo.ddns.net, ESA).


ESEO-TRITEL csapat


Az ESEO (European Student Earth Orbiter) az ESA oktatási irodájának az ESA Academy elnevezésű programja keretében megvalósuló egyik oktatási célú programja.

 

A SITAEL S.p.A. olaszországi űripari cég a hallgatói csapatok koordinálásáért, valamint a végső műholdintegrációért és a műhold felbocsátásáért felelős fővállalkozója.

 

Az ESEO-TRITEL projekt a 4000112065. számú PECS és 4000124167. számú PRODEX szerződés keretében valósul meg.

 

További részletek az ESA hivatalos honlapján.